Aktualitātes

Pievienots: 15.08.2019

Vārds jaunajam SIA "Cesvaines siltums" valdes loceklim

Kā ir teicis cienījamais SIA "Cesvaines siltums" vadītājs Aivars Baiers: ''Šeit, manā vietā, ir nepieciešams, tikai un vienīgi jauns cilvēks, kas draudzējas ar datoriem''. To teikdams, Aivars apliecina, ka jaunā paaudze ir sasniegusi brieduma gadus, gatavi ieņemt amatus sabiedrībai stratēģiski nozīmīgos uzņēmumos, ar vēlmi ieviest modernizāciju it visā, kas ir apkārt. Tieši tāpēc, ka Aivars ir bijis tik tālredzīgs un vienmēr domājis par modernizāciju, ir tik liels prieks uzsākt darbu, būtībā baudot Aivara darba augļus, noraugoties uz celtniecības darbiem sev apkārt. Uzņēmums šobrīd piedzīvo virkni uzlabojumu, kā arī saskaras ar nopietnām parādnieku problēmām, kas ietekmē uzņēmuma attīstību nākotnē.

Pateicoties Cesvaines iedzīvotāju nodokļu maksātājiem un Cesvaines domes mērķtiecībai, daļu no šiem līdzekļiem novirzīt katlu mājas attīstībai, ar Eiropas fondu līdzdalību tiks realizēti vairāki nozīmīgi projekti. Manā skatījumā, visnozīmīgākais šī brīža projekts ir jaunās, ar koka šķeldu kurināmās katlu mājas celtniecība. Pagaidām nevaram pārbaudīt, par to cik ekonomiski izdevīgāk būs saražot 1 megavatu siltuma, bet viennozīmīgi tiks atvieglota uzņēmuma administratīvā funkcija un samazināts katlu mājas apkalpojošā personāla skaits, samazinot izmaksas, vismaz uz pusi. Daļa ietaupījuma, protams, aizies jaunās sistēmas uzturēšanā, jo iekārtu remontam būs nepieciešami kvalificēti speciālisti. Strādājam ar mērķi, lai jauno katlu māju sāktu ekspluatēt, ar 2019. gada 19. oktobri, bet pagaidām strādāsim pēc vecās sistēmas, kas ir gaužām vienkārša un malkas sagatavošana notiek ar cirvi, āmuru un ķīli.

Ļoti tuvā nākotnē plānojam atslogot Cesvaines vidusskolas saimnieku, kurš beidzot varēs pilnvērtīgi atdoties saviem tiešajiem pienākumiem, neraizējoties par skolas katlumājas darbību. Siltumtrases izbūve sāksies šī gada augusta vidū un ir pamats attīstības projektiem nākotnē, sniedzot iespēju pieslēgties Dārzu ielas iedzīvotājiem, pagarinot skolas siltumtrasi. Galvenais šī projekta mērķis ir samazināt Cesvaines vidusskolas apkures izmaksas, vienlaikus palielinot Cesvaines novada domei piederošās kapitālsabiedrības SIA "Cesvaines siltums", ienākumus.

Sākumā bija milzīgs pārsteigums man pašam, bet pieslēgsim arī Cesvaines pili un šobrīd noris siltumtīklu izbūves sagatavošanas darbi. Ugunsdrošības riski noteikti tiks samazināti līdz minimumam, taču pils apkure nebūs lēts prieks. No apkures objekta viedokļa, Cesvaines pils ir milzīgs granīta klucis ar veciem, šķirbainiem koka logiem, te noteikti ir jādomā par neizmantoto telpu iekonservēšanu uz laiku, līdz atrodas telpām kāds reāls pielietojums. Es domāju, ka mums, cesvainiešiem, visiem kopā vajag domāt kā piepildīt pils telpas, kā attīstīt šeit tūrismu, lai gūtu ienākumus no mūsu novada pērles, un spētu to uzturēt bez iedzīvotāju maksātās nodokļu naudas.

Galvenais jautājums ar ko nodarbosies jaunā siltuma vadība ārpus projektu realizācijas un pakalpojuma nodrošināšanas, būs parādnieki. Uz 08.2019 kopējais iedzīvotāju parāds SIA "Cesvaines siltums" sastāda vairāk nekā 50 000,00 EUR. Tas ir ekvivalents trešdaļai uzņēmuma gada apgrozījuma, kas ir katastrofāli slikts rādītājs. Ar šādu summu pietiktu, lai visus Cesvaines iedzīvotājus nodrošinātu ar bezmaksas siltumu vairākus mēnešus. Tik mazam uzņēmumam kā SIA "Cesvaines siltums", šādu līdzekļu atgūšana dotu iespēju nostabilizēt savu darbību. Varētu laicīgi iepirkt resursus, kad to cena ir viszemākā, tādējādi palielinot peļņu un veidojot stabilu uz uzkrājumiem balstītu apkures tarifu. Ņemot vērā situācijas nopietnību, tiks izmantoti visi līdzekļi, lai parādnieku nebūtu. Kā galvenais parādu atgūšanas veids, uz ko tiks likts uzsvars, būs komunikācija ar cilvēkiem un pakāpeniska parādu dzēšana, bet tiem, kas centīsies iedzīvoties uz citu cilvēku rēķina, nāksies cīnīties ar tiesu pavēstēm un parādu piedziņas kompānijām.

Ieteikums, lai cilvēki nenokļūtu neapskaužamā situācijā sava īpašuma pārdošanas gadījumā, informējiet par līguma saistību maiņu ar jauno īpašnieku, jo bieži ir situācija, kad cilvēki nesaprot kāpēc turpina saņemt rēķinus.

Kā otrs ieteikums - informējiet savus draugus, radus un paziņas un sekojiet līdzi arī paši, ka mantiniekiem ir saistošs dzīvokļa parāds.

SIA "Cesvaines siltums" arī turpmāk liks uzsvaru uz līdzekļu taupošiem, vai peļņu palielinošiem projektiem, piesaistīs līdzekļus no Eiropas Savienības fondiem, iespējams arī no citiem uzņēmumiem vai privātpersonām. Domājams, ka piecu gadu šķērsgriezumā uzņēmums varētu realizēt kādu mājas nosiltināšanas projektu, saņemot peļņu no starpības starp nenosiltinātas un nosiltinātas ēkas rēķiniem. Esmu atvērts jebkuras idejas izvērtēšanai, bet vienmēr jāpatur prātā, ka uzņēmums strādā cesvainiešu labklājības labā.

Rihards Erelis,
SIA “Cesvaines siltums” valdes loceklis,autora foto

Attēlā. Būvlaukums – pēc kāda laika šeit atradīsies jaunā katlumāja

__________________________________

Jautājumu un ieteikumu gadījumā ar Rihardu Ereli iespējams sazināties pa tālruni 24200089, kā arī e-pastu cs@cesvaine.lv.


Jūlijs 2019
Pi Ot Tr Ce Pi Se Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Seko Cesvaines apvienībai
sociālajos tīklos