Aktualitātes

Pievienots: 03.08.2022

Nosvinēti skaisti Cesvaines svētki

Ik gadu par spīti dažādiem lokāliem un globāliem notikumiem esam organizējuši skaistus Cesvaines svētkus. Un šis gads nav izņēmums – svētki bija!

Kā ierasts svētkos pulcējamies pēdējā jūlija nedēļas nogalē, un tas nav nejauši izvēlēts laiks. Svētku nedēļas svētdienā vienos no lielākajiem lauku kapiem Latvijā - Ķinderu kapos notiek kapusvētki, kas pulcē vairāku paaudžu esošos un bijušos cesvainiešus. Šogad svētkus svinējām visu nedēļas nogali - 29., 30., 31. jūlijā.

Svētki iesākās piektdienas vakarā ar instrumentālu stand-up izrādi mākslas salona “Divi torņi” pagalmā. Uzstājās trombonists Vairis Nartišs, piedāvājot numurus, kuri ir kā piedzīvojumi un jautri stāsti no dzīves, ietērpjot tos instrumentālās performancēs.

Tradicionāli galvenās svētku dienas – sestdienas iesākums bija jau astoņos rītā - Cesvaini modināja muzikāls brauciens pa pilsētas un pagasta ielām Cesvaines pūtēju orķestra izpildījumā. Šī tradīcija ir nemainīga jau vairāk kā desmit gadu garumā. Dienas gaitā sekoja muzikāli, teatrāli izzinoši un izklaidējoši notikumi.

Neizpalika ikgadējās tradicionālās norises - ieskaņu koncerti, sporta sacensības, daudzveidīga koncertprogramma gan lieliem, gan maziem cesvainiešiem, mūsu seniem draugiem un viesiem. Organizējot svētkus un plānojot to programmu, tiek domāts par visiem, kuriem sirdij tuva Cesvaine. Sev interesējošu aktivitāti vai norisi varēja izvēlēties ikviens svētku apmeklētājs. Šogad par svētku galveno norises vietu bija izvēlēts Cesvaines pils pagalms.

Visas dienas gaitā uz sportiskām sacensībām bija aicināti visu vecumu strītbola spēlētāji. Paralēli tam Cesvaines Kultūras namā zolmaņi cīnījās par uzvarām kāršu spēlē. Savukārt paši mazākie svētku apmeklētāji varēja izklaidēties, veidojot lielos burbuļus, piedaloties muzikālā izrādē ar tēliem no dzīvnieku pasaules, kā arī citās radošā aktivitātēs. Vienlaikus dienas pirmajā pusē sev noderīgas, stādāmas dārzā vai arī gardas lietas varēja iegādāties mājražotāju un amatnieku tirdziņā.

Dienas gaitā uz galvenās skatuves tika spēlētas vairākas muzikālas izrādes, izskanēja koncerti dažādām gaumēm. Ar R. Blaumaņa izrādi “Trīnes grēki” priecēja Cēsu teātris, savukārt jaunie aktieri uzstājās ar koncertizrādi “Mūžam dzīvais Unisons – tomēr kavē”.

Ar deju priekšnesumiem svētkus kuplināja gan vietējie dejotāji – Cesvaines vidusskolas deju kolektīvs “Sprīdītis”, dāmu deju grupa “Kamenes”, gan mūsu viesi no kaimiņu pagastiem un arī Igaunijas. Par virtuozu muzikālu baudījumu bija parūpējies svētku viesis no Daugavpils - saksofonists Jevgeņijs Hairulins priecēja ar virtuozu instrumenta spēli pils Ziemeļu terasē.

Vakara gaitā galveno skatuvi ‘apdzīvoja’ Guntars Račs un draugi, sniedzot koncertu. Tāpat arī grupa “Loud Silence”. Neizpalika svētkos pierastā zaļumballe – par raitu dejas soli gādāja muzikālā apvienība “Rēzus pozitīvs”.

Svētdienā ierasts pulcēties kapusvētkos Ķinderu kapsētā. Svētdienas laikā bija iespējams apmeklēt koncertu Cesvaines pilī, kurā virtuozu mūzikas instrumentu spēli lutināja Madonas Jāņa Norviļa mūzikas skolas absolventi. Svētkus ierasts noslēgt Kraukļu pusē – Jaungulbenes amatierteātris “Kuriozs” spēlēja A. Finka izrādi “Divas stundas laimes”. Svētki ierasti izskan svētdienas pievakarē Kraukļos – arī šī ir tradīcija, kura palikusi nemainīga gadu no gada.

Visu sestdienu, 29. jūliju, Cesvaines pils bija atvērta apmeklētājiem (ieeja par ziedojumiem), kā arī varēja iepazīt Cesvaines seno centru, piedaloties ekskursijā pa Cesvaines pilsmuižu.

Svētki nosvinēti, palikušas skaistas atmiņas un foto mirkļi no tiem, un jāsāk plānot nākošā gada norises! Esat aicināti paviesoties Cesvainē arī citos notikumos – augustā gan sportiskas, gan muzikālas aktivitātes!

Linda Vanaga

 

Vairāk foto ŠEIT 


Septembris 2022
Pi Ot Tr Ce Pi Se Sv
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Seko Cesvaines apvienībai
sociālajos tīklos