Aktualitātes

Pievienots: 09.02.2018

Norisinājusies tikšanās ar iedzīvotājiem par daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas jautājumiem

Šā gada 8.februāra pēcpusdienā Cesvaines novada domes un kapitālsabiedrību pārstāvji tikās ar biedrības “Raiņi” pārstāvjiem. Pievakarē biedrības pārstāvji tikās arī ar daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem.

Tikšanās laikā klātesošos iepazīstināja ar biedrības darbību un tās attīstības vēsturi. Šobrīd biedrība “Raiņi” apsaimnieko daudzdzīvokļu mājas Madonā, Liezērē, Ozolos, Barkavā un citās netālās apdzīvotās vietās. Viņu vadībā vairākām mājām Madonā ir veikti siltināšanas un jumta nomaiņas darbi.  Biedrības vadītājs Normunds Arama atbildēja uz iedzīvotāju jautājumiem un iepazīstināja ar viņu piedāvājumu māju apsaimniekošanas jomā, kā arī dalījās iepriekšējā pieredzē.

Biedrība “Raiņi” jau desmit gadus darbojas māju apsaimniekošanas jomā, tādēļ tika izteikts piedāvājums uzsākt darbu apsaimniekošanas jomā arī Cesvaines novadā. Kā uzsvēra Normunds Arama, katrai mājai ir iespējams individuāli apspriest un vienoties par apsaimniekošanas vajadzībām, uzkrājumu veidošanu un citu pakalpojumu sniegšanu.

Piedāvāto pakalpojumu klāsts ir visai plašs – sākot ar juridiskajiem pakalpojumiem, parādu piedziņas, pārvaldīšanu, sētnieka un zāles pļaušanas pakalpojumiem, līdz avārijas dienesta palīdzībai un projektu rakstīšanai ēku siltināšanai.

Biedrība uzsver, ka nav obligāti visām mājām Cesvainē izmantot viņu pakalpojumu, bet izteica priekšlikumu un cerību, ka vismaz kādu dzīvokļu māju iedzīvotāji spēs organizēties un izmēģināt viņu sniegtos pakalpojumus. Pakalpojumu klāsts ir plašs, bet apspriežams ar katras mājas iedzīvotājiem individuāli.

Normunds Arama informēja, ka pārvaldīšanas cena ir 7 eiro centi par m3,  bet katra māja var vienoties par maksu par kvadrātmetru atkarībā no sniegtajiem pakalpojumiem un vēlamā uzkrājuma veidošanas. Ja kādai no apsaimniekotām ēkām ir vēlme ēku siltināt, biedrība darbojas kā starpnieks starp iedzīvotājiem un būvniekiem. Siltināšanai šobrīd ir pieejams 50% līdzfinansējums no Eiropas Savienības fondu naudas, tādēļ dzīvokļu īpašniekiem šobrīd ir jāsedz atlikušie 50% izmaksu. Kā galvotājs siltināšanas kredītam ir biedrība un Normunds Arama, līdz ar to neviens no siltināmajā ēkā esošajiem dzīvokļiem netiek ieķīlāts. Arī biedrība ir tā, kuri nodarbojas ar projektu izstrādi un sagatavošanu, kā arī kredīta noformēšanu. Kredīta atmaksas termiņš parasti ir 14 gadi, bet ir iespējams vienoties arī par mazāku termiņu. Siltinātajām ēkām būvnieki dod divu gadu garantiju. Kā uzsvēra biedrības pārstāvji, lai veiktu siltināšanas darbus, ir jābūt 2/3 dzīvokļu īpašnieku piekrišanai, bet lai apsaimniekotu – 50% īpašnieku +1 dzīvokļa īpašnieku piekrišana. Balstoties esošajā pieredzē, Normunds Arama skaidroja, ka vidēji mājai, kurā vēlas veikt siltināšanas darbus, būtu jāvienojas par apsaimniekošanas maksu vismaz 0,85 eiro pat m3, lai varētu veikt uzkrājumu.

Biedrības pārstāvji informatīvās tikšanās laikā informēja, ka lēmēji par darbiem mājā ir paši iedzīvotāji, nevis biedrība, un uzsvēra, ka viss notiek pēc iedzīvotāju vēlēšanās un tikai pēc iepriekšēja saskaņojuma. Tā kā katras mājas situācija ir individuāli skatāma, Normunds aicināja interesentus uzkavēties ilgāk un apspriest konkrētus jautājumus par konkrētām mājām. Tāpat ikvienas mājas iedzīvotāji var kooperēties un organizēt savas mājas sapulci, pieaicinot biedrības pārstāvjus, lai vienotos par apsaimniekošanas jautājumiem.

Prieks, ka uz informatīvo tikšanos ieradās kupls skaits interesentu, kas liecina, ka šis jautājums ir aktuāls. Jau sen šī problēma Cesvainē ir sasāpējusi, bet patīkami, ka ir entuziasti, kas paši piedāvā pakalpojumu sniegšanu.

Ceram uz vismaz dažu māju atsaucību, kuri aktivizēsies un uzsāks apsaimniekošanu kā par piemēru visām citām ēkām. Kā arī uzsvēra Normunds Arama, šī tikšanās reize ir kā informatīvs materiāls, kurš iedzīvotājiem ļauj pašiem izvērtēt piedāvātās iespējas un aktivizēties. Par biedrības “Raiņi” sniegtajiem pakalpojumiem un māju tikšanās organizēšanu iedzīvotāji ir aicināti sazināties ar biedrības valdes priekšsēdētāju Normundu Aramu pa tālruni 26387569.

Linda Vanaga,
autores foto.

Foto: Biedrības “Raiņi” valdes priekšsēdētājs un darbiniece tikšanās laikā ar iedzīvotājiem. 


Marts 2018
Pi Ot Tr Ce Pi Se Sv
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Seko Cesvaines apvienībai
sociālajos tīklos