Aktualitātes

Pievienots: 27.07.2018

Cesvaines TV un radio tornim 60!

Šogad 60 gadu jubileju svin 204m augstais Cesvaines radio un televīzijas tornis, kas sākotnēji celts TV un radio apraides nodrošināšanai, bet mūsdienās kļuvis arī par nozīmīgu datu pārraides infrastruktūras sastāvdaļu, kā arī par neatņemamu Cesvaines pilsētvides objektu. Tornī izvietotie raidītāji, atkarībā no apvidus reljefa, nodrošina TV un radio apraidi aptuveni 50 km rādiusā ap torni.

Cesvaines tornis ir viens no Latvijas augstākajiem torņiem, turklāt, pateicoties tā atrašanās vietai, kas ir 194m virs jūras līmeņa, Cesvaines torņa smaile ir arī augstākais punkts Baltijā. Tornis atrodas gleznainā vietā – Karātavu kalnā.  15. gs. tur bijusi soda vieta, bet 20.gs. sākumā  tur atradusies sarīkojumu vieta, kur rīkoti dziesmu svētki, zaļumballes, brīvdabas izrādes.

Sākotnēji tornis bijis tikai 188m augsts, bet,  mainoties apraides tehnoloģijām, 1990.gadā pārbūvēts un pagarināts.  Pie torņa esošā Cesvaines radio un televīzijas stacija, kas vairāk nekā pusgadsimta laikā bijusi darba vieta vairākiem desmitiem cesvainiešu, darbību uzsākusi gadu pēc torņa uzcelšanas – 1959.gadā.

Šobrīd stacijā strādā desmit darbinieki, kas nodrošina gan torņa, gan tuvākajā apkaimē esošo neapkalpojamo radio staciju, gan struktūrvienībās izvietoto klientu iekārtu un datu pārraides  aprīkojuma darbību un apkalpošanu.

Cesvaines radio un televīzijas stacija vairākkārt ir saņēmusi pilsētas domes atzinību par labiekārtoto teritoriju pilsētā.

“Vidi veido cilvēki. Cesvaines radio un televīzijas stacijā vienmēr ir strādājuši gudri un zinoši inženieri. Profesionālas iemaņas un kompetence ļāvušas Cesvaines staciju izveidot par nozīmīgu apraides un datu pārraides  infrastruktūras objektu gan reģionā, gan valstī kopumā.   Tomēr ar profesionālajām prasmēm vien torni un uzņēmuma struktūrvienību nevar izveidot par novadā cienītu, ievērotu un mīlētu objektu, darba vietu  un interesantu  pilsētvides sastāvdaļu. Lielai daļai Cesvaines stacijas darbinieku šī ir bijusi vienīgā darba vieta, kurā ieguldītas ne vien zināšanas, bet arī sirds. Un tas Cesvaines radio un televīzijas stacijā ir jūtams!” uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Lai godinātu torni cienījamajā jubilejā, sveiktu Cesvaini 28.jūlijā notiekošajos pilsētas svētkos, kā arī, lai iekrāsotu Cesvaini valsts simtgades noskaņās, Cesvaines tornī no rīta tiks pacelts 6x3 m liels valsts karogs.

Cesvaines pilsētas svētku kulminācijā plkst. 19.30 Baltijas valstu dejotāji dosies karogu gājienā no Cesvaines radio un televīzijas stacijas uz pilsētas svētku lielkoncerta vietu, nesot 800 kvadrātmetrus lielu valsts karogu. Teju divu basketbola laukumu izmēra plašais karogs darināts par godu valsts simtgadei un 18.novembrī tiks pacelts starp Zaķusalas TV torņa balstiem. 

 

VAS Latvijas radio un televīzijas centrs (LVRTC)

LVRTC dibināts 1924. gadā ar uzdevumu nodrošināt radio sakarus un radiofona darbību.

Šodien uzņēmums nodrošina plašu inovatīvu un drošu elektronisko sakaru pakalpojumu klāstu Latvijas mobilo sakaru, interneta un telekomunikāciju operatoriem, valsts un pašvaldību organizācijām, kā arī ārvalstu datu pārraides un elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem.

LVRTC ir vienīgais uzticamības pakalpojumu nodrošinātājs valstī, kas izsniedz un uztur eParaksta pakalpojumus.

 

Informāciju sagatavoja:

Vineta Sprugaine
Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs
Tālr.: 29665001
E-pasts: vineta.sprugaine@lvrtc.lv

 


Jūlijs 2018
Pi Ot Tr Ce Pi Se Sv
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Seko Cesvaines apvienībai
sociālajos tīklos