Aktualitātes

Pievienots: 02.09.2021

Informatīvais stends Cesvaines parkā

Latvijas dabas fonds, sadarbojoties ar Cesvaines apvienības pārvaldi, Cesvaines parkā uzstādījis informatīvo stendu "Iepazīstieties - mazais ērglis!". Aicinām pastaigāties pa rudenīgo Cesvaines parku, atrast stendu un iepazīties ar mazo ērgli! Stends izvietots parka ziemeļu daļā, netālu no A.Saulieša ielas. 

Mazais ērglis ir plēsīgais putns, kuru vasarās Latvijas laukos var redzēt, planējam virs koku galiem un pļavām vai sēžam uz siena ruļļa, nolūkojot medījumu. Šobrīd Latvijā mājo viena piektā daļa pasaules mazo ērgļu populācijas, kamēr citviet Eiropā šis putns ir jau gandrīz izzudis intensīvās lauksaimniecības un mežsaimniecības dēļ.

Mazais ērglis ir indikatorsuga – tā ir suga, kas norāda, ka tās dzīvesvietā ir daudzveidīga daba. Mazajam ērglim nav piemēroti jauni meži, jo jauni koki nav pietiekami stabili ligzdas noturēšanai. Tāpēc svarīgi saglabāt ligzdošanai piemērotas vecas mežaudzes. 

Latvija ir  ļoti nozīmīga valsts mazā ērgļa kā sugas saglabāšanā visas pasaules mērogā.  Kujas dabas parks, kura teritorija atrodas Madonas novadā, īpašs ar to, ka šeit ir izcili augsta putnu sugu daudzveidība – mozaīkveida ainavā, kurā mijas meži un lauksaimniecības zemes, var sastapt 32 aizsargājamo putnu sugas.  Nozīmīgākā no tām ir mazais ērglis, jo tieši Kujas dabas parkā konstatēts vēsturiski augstākais mazo ērgļu ligzdošanas blīvums ne tikai Latvijā, bet visā mazo ērgļu izplatības areālā.

Dabā mazie ērgļi šobrīd jau sāk gatavoties lidojumam uz ziemošanas vietām Āfrikas austrumos. Nevienā citā valstī Eiropā nedzīvo tik daudz mazo ērgļu kā Latvijā. Ja suga izzūd Latvijā, tas atstās ietekmi uz kopējo populāciju, tāpēc esam par to atbildīgi. Kopš 2000. gada mazo ērgļu populācija Latvijā samazinājusies par 10-15 %. Ornitologs Jānis Ķuze, kurš ir arī projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” vadītājs, norāda: “Mazais ērglis Latvijā šobrīd jūtas labi, taču ir svarīgi nepieļaut tā populācijas samazināšanos – esam atbildīgi gan Eiropas, gan pasaules mērogā. Veselīga mazo ērgļu populācija nozīmē arī vecus, daudzveidīgus mežus un ziedošas pļavas - tā ir ainava, kurā labi jūtas arī citas sugas un cilvēks.” 


Maijs 2024
Pi Ot Tr Ce Pi Se Sv
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Seko Cesvaines apvienībai
sociālajos tīklos